Dutch Flag: Welcome to JC Dragon's Heart Europe Netherlands Jackie Chan’s Dragon’s Heart Europe (Netherlands)

Change Country: United Kingdom Flag: Click Here For JC Dragon's Heart Europe UK Website German Flag: Click Here For JC Dragon's Heart Europe Germany Website

‘Fijne tijd voor mensen Huis Madelief’

Onze voorzitter Kitty Engelmoer werd geinterviewd door Marianne van der Ham van De Botlek. Zie hieronder het artikel.

Waarom ik me inzet voor mensen? Dat is geen vraag. Vraag maar aan anderen waarom ze zich niet inzetten,” zegt Kitty Engelmoer die samen met Lies van de Perk Huis Madelief runt. Daarnaast is Kitty voorzitter van de Europese en Afrikaanse tak van de J.C. Dragon’s Heart Foundation van de wereldberoemde filmacteur Jackie Chan.

HOOGVLIET – “Nu Kitty gestopt is met werken zet ze zich met haar man Hendrik, in voor de medemens. “Het hele gezin is er bij betrokken en de kinderen zijn net zo gepassioneerd als wij,” zegt De Hoogvlietse van de week. Om alles te bekostigen zijn Kitty en Hendrik een recyclingproject gestart. Als mensen spullen kwijt willen, haalt Hendrik ze op. De spullen worden gescheiden en verkocht op tweedehandsmarkten of ingeleverd bij Afval Loont.

Hun huis is een verdeelstation van allerhande spullen. “Ach dat geeft niet. Het gaat ons er om dat we de mensen van Huis Madelief een fijne tijd bezorgen. Even aandacht, een praatje of een uitje, je ziet de mensen zo genieten. Laatst hadden we een verwenochtend en als je dan de handen van een vrouw masseert en zij zegt, al huilend, dat dat de eerste keer is in jaren dat iemand haar zo aanraakt, dan is dat toch mooi dat je dat kunt doen.”

Dragon’s Heart Foundation

Huis Madelief valt onder de Jackie Chan’s Dragon’s Heart Foundation. Kitty raakte erbij betrokken toen ze, elf jaar terug, via internet contact zocht. Na enige tijd reisde ze naar Hong Kong om de filmster zelf te ontmoeten. De ideologie van Jackie Chan spreekt haar aan. “Iedereen heeft recht op basisbenodigdheden en niemand mag tussen wal en schip vallen. En dat is wat ik als kind in 1975 meemaakte. We verhuisden van Engeland naar een flatje in de Tonijnstraat en hadden helemaal niets. Een bovenbuurvrouw zag dat, mobiliseerde de buurt en in een mum van tijd hadden we een heel huishouden. Dat doe je voor elkaar. Die vanzelfsprekendheid heb ik altijd bij me gedragen. En als je bij Jacky Chan met goede ideeën komt dan stimuleert hij je ze uit te voeren.”

Jacky vroeg Kitty een Europese en een Afrikaanse tak van de foundation op te zetten en ze begon in Engeland met het project Euro’s Marshal Arts. “In Noord-London, in een arme wijk met veel gangs, bendes, zijn zijn we gestart met martial arts, vechtkunsten waarbij jonge gehandicapten leren beter te bewegen. Kansloze jongeren krijgen een opleiding om bij de sport te assisteren en worden naar werk toe geleid. In Rwanda in Afrika zijn Amerikaanse soldaten die destijds in Rwanda hebben ingegrepen een project gestart om kinderen van slachtoffers van de genocide op te vangen en onderwijs te geven. “”Wij werken met hun samen en zorgen voor watertorens, kleding, leerkrachten en zeg maar alle basisbehoeften”, zegt Kitty die al heel wat afreist om te zien hoe project verlopen en regelmatig Jackie Chan ontmoet. “Soms overleggen we in de pauzes van een film of nodigt hij ons uit in Hong Kong.”

Mensenwerk

Als voorzitter vormt zij samen met zes vrijwilligers het bestuur van beide foundations. “Ik heb inmiddels geleerd wat belangrijk is in het leven. Alles draait om mensen en niet om spullen. Waar het eigenlijk om draait hoeft eigenlijk helemaal niets te kosten. Een kop koffie, een praatje, even contact met mensen. Er zijn zoveel eenzame mensen. Als we allemaal zouden helpen en contact zouden zoeken dan voelen we ons allemaal beter.”
Nu Kitty meer tijd heeft om zich volledig in te zetten voor de foundation borrelen allerlei ideeën op. Om meer te kunnen opzetten en uitvoeren is ze op zoek naar vrijwilligers die evenementen willen opzetten. Ook voor het werven van fondsen kunnen mensen zich aanmelden via www.jcdragonshearteurope.nl.

Huis Madelief

Huis Madelief is elke eerste dinsdag en derde donderdag van de maand geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Ouderen die zelfstandig wonen en weinig sociale contacten hebben kunnen in Huis Madelief elkaar aan de Bovensim 148 ontmoeten. Op donderdag is nog ruimte.